Erškėčių vaisiai - sveikatos ir grožio šaltinis

2020-12-21


Erškėčių vaisiai, turintys daug maistinių medžiagų ir gydomųjų savybių, jau seniai vertinti kaip sveikatos ir grožio šaltinis.

Rosa L. gentyje (Rosaceae šeimoje) yra 200 rūšių, plačiai paplitusių Europoje, Azijoje, Šiaurės Amerikoje, Viduriniuosiuose Rytuose. Lietuvoje savaime paplitusios 6 erškėčių rūšys. Erškėčių vaisiai turi daug biologiškai aktyvių junginių, kurie naudojami maisto ir farmacijos tikslais, ypač Skandinavijos šalyse. Vartojami paprastojo erškėčio vaisiai tradicinėse žolelių arbatose šiose šalyse nuo peršalimų, viduriavimo, infekcijų, užkrėtimų, skausmo ar gripo, tulžies akmenų, artrito, podagros, skrandžio ir žarnų sutrikimų. Mokslinės studijos parodė, kad vaisiai turi priešuždegimines, priešdiabetines, priešmikrobines, priešnavikines savybes. Daugiausia šiuose vaisiuose yra askorbo rūgšties, proantocianidinų, galaktolipidų, folatų (vitaminas B9).

Proantocianidinai yra grupė fenolinių junginių, augalų pigmentų grupė, suteikianti žiedams ir vaisiams raudoną, mėlyną ir violetinę spalvą. Naudingieji vaisiai ir uogos kaip bruknės, spanguolės, aronijos, juodieji serbentai, mėlynės turi daug proantocianidinų, kurie taip pat vadinami antocianidinais, antocianinais, cianidinais. Vieni iš vaisių, turintys didžiausią kiekį šių organinių junginių šviežio svorio, yra erškėčio vaisiai. Tai labai svarbus antioksidantų šaltinis, apsaugantis kepenis ir inkstus nuo radikalų pažeidimų. Papildomai turi ir vitaminų E bei B, mineralinių elementų, cukrų, organinių ir amino rūgščių, taninų, eterinių aliejų. Analizės rezultatai atskleidė, kad elago rūgštis veikia prieš mutacijas ir vėžį, sukeldama vėžinių ląstelių žūtį. Galaktolipidai įeina į augalų ląstelių membranų sudėtį, veikiantys priešuždegimiškai nuo artrito. Taip pat erškėčio vaisių ištraukose yra ir vitaminų B1, B2, K, PP, E, karotenoidų.

Erškėčių aliejus saugo nuo senėjimo. Vienas trumpas eksperimentas parodė erškėčių miltelių naudą, reikšmingai sumažinant odos raukšles ir padidinant odos drėgmę bei elastingumą. Erškečių sėklos pasižymi dideliu nesočiųjų riebiųjų rūgščių kiekiu, kas palaiko sveikas odos ląstelių membranas ir apsaugo ląsteles nuo uždegiminių junginių, tokių kaip ultravioletinė spinduliuotė, cigarečių dūmai ir užterštumas, o tai papildo odos kaip barjero savybes. Atliktas tyrimas su žiurkėmis atskleidė, kad erškečių aliejus skatino greitesnį žaizdų gijimą ir lėtino randų susidarymą palyginus su kontroline grupe.

Erškečių vaisiai gali būti panaudojami kaip maistas. Vaisiai naudojami uogienėms, marmeladams, sultims, sirupams, vynui gaminti. Kai kurios tautų kultūros deda jų į sriubas, salotas, padažus, arbatas, actą ar desertus. Štai, pavyzdžiui, nyponsoppa yra klasikinė švedų erškėčių sriuba, o uogienės ir marmeladai populiarūs Viduriniuosiuose Rytuose.

Istoriškai erškėčių vaisiai vartoti kaip natūrali priemonė nuo daugelio ligų ir negalavimų. Šie vaisiai mažina senėjimo procesus, pažemina kraujo spaudimą bei osteoartrito skausmą.

 

Informacija ir nuotraukos: Anykščių regioninio parko ekologės Dovilės Maneikytės.